Tökös táska
Hozzávalók a tésztához:
– 50 dkg liszt
– 3 dkg élesztő
– 3 mokkáskanál só
– 3 mokkáskanál cukor
– 2 dl tej
– 2dl tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
– 1 kg friss tök vagy 1 csomag mirelit tök
– 1 bögre (2dl) búzadara
– 50 dkg túró
– 1 dl olaj
– 1 fej vöröshagyma1 tojás
– őrölt bors
– só
Elkészítése:
A langyos, cukrozott tejben megfuttatjuk az élesztőt, és hozzáadjuk a lisztet meg a sót. Apránként beledolgozzuk a tejfölt, amíg ruganyos kelt tésztát nem kapunk. Nyolc kis cipót formálunk belőle, és letakarva addig kelesztjük, amíg a cipók a duplájára nőnek.
Közben elkészítjük a tölteléket. A tököt legyaluljuk, enyhén sózzuk, és állni hagyjuk. Fél deci olajon megpároljuk a hagymát, a másik fél deci olajon megpirítjuk a darát. Felengedjük egy bögre vízzel és kicsit megsózzuk. A tököt a levélből kicsavarjuk, hozzáadjuk a darát, a pirított hagymát, az áttört túrót és jól elkeverjük. Ha még kell, utánasózzuk, megborsozzuk. A megkelt cipókból egyenként 15×15 cm-es négyzeteket formázunk, a tölteléket elosztjuk a tésztára, majd a négy sarkára behajtjuk, mint a borítékot, a táskákat megkenjük felvert tojással, végül forró sütőben aranysárgára sütjük.