Megosztás a Facebook-on

A dél-dunántúli környezeti nevelésben és ökoturizmusban érintett szolgáltatókat fogja össze a régió teljes területéről a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter.

A 2010 őszi munkakezdés óta számos közös feladatot sikerre vivő új, nagy jelentőségű fejlesztést kezdett előkészíteni a szervezet.

A horvátországi Baranya vállalkozóinak bevonásával és a Hercegszőlősi Járás részvételével megkezdték az első határon átnyúló nemzetközi zöldút (greenway) szervezését. Ezen projekt megvalósításában szakmailag besegít a Tekeresi Lovaspanzió.

A zöldút szó az angol és nemzetközi gyakorlatban elterjedt greenway magyar megfelelője, de szeretnénk, ha egyszerű fordításnál mélyebb tartalmat hordozna. Létjogosultsága van ennek a szónak, mert általában a természetben, a zöldben fut, kapcsolódik a környezetbarát elképzelésekhez, a fenntarthatóság elveihez. Nem egyszerűen fizikai útról van szó, hanem szellemében is más útról. Az uniformizált fogyasztói társadalom talmi értékei helyett környezetünk egyediségének megőrzése, egy valóban tartalmas, emberi élet a cél. Idővel rá kell jönnünk, hogy igazi megelégedettséget az aktív élet, a valódi értékek megtalálása, a közösség adhat, és erre ad esélyt a zöldút.

A munka jelentősen felgyorsulhat, ha a Magyar-Horvát IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében benyújtott pályázatunk sikeresen szerepel.